Doe mee met De Monitor!

Het is de landelijke pers inmiddels ook opgevallen dat het nog al eens schort aan goed en democratisch gemeentebestuur. Dit terwijl de rechtsspraak versobert en de lokale pers zich terugtrekt en de kwaliteit van de raadsleden bij gebrek aan interesse vanuit de samenleving ook zwaar onder druk staat. Een vrijbrief voor malafide ambtenaren? Een vrijgeleide voor incompetente bestuurders?

Het is niet alleen des Haarlems… Toch. Het sprong de journalisten ook in het oog: het rommelt in Haarlem… Best veel!.

Het kritische NPO-nieuwsprogramma De Monitor schenkt er regelmatig aandacht aan, onder andere in een dossier “lokaal bestuur”. In het geval van de gemeente Haarlem: de onderzoeksjournalisten werden recent door een oud ambtenaar op haar ervaringen gewezen: vriendjespolitiek, besluiteloosheid en een angstcultuur!

Toen ze wat verder keken, stuitten ze op nog enkele van soortgelijke signalen. En ook op geluiden van burgers die zich geconfronteerd zagen met misdragingen van ambtenaren en andere bestuurlijke onbehoorlijkheden. Tamelijk evidente en harde zaken waar u over een klein deel op deze site hebt kunnen lezen, maar waarbij niet wordt ingegrepen. En de verantwoordelijke bestuurders? Die doen net alsof hun neus bloedt.

Zijn het incidenten of is er iets structureels aan de hand? De onderzoeksjournalisten roepen u op uw ervaringen te laten horen. “Woon of werk je in de gemeente Haarlem en herken je de signalen? Zijn het incidenten of is er meer aan de hand binnen het ambtelijk apparaat?” Of heeft u op andere manieren negatieve (of juist hele positieve) ervaringen met de gemeente Haarlem? Laat het weten via demonitor@kro-ncrv.nl of gebruik het tipformulier op de site!